Filters

Hoewel het nut van filters door de opkomst van digitale fotografie voor een deel teniet is gedaan blijft het gebruik van filters in de fotografie heel belangrijk. Hier zijn de belangrijkste soorten filters kort beschreven.

UV-filter

UV-filters blokkeren UV-licht wat een blauwe kleurzweem helpt te voorkomen. Omdat de sensor van een digitale camera niet gevoelig is voor UV, is het oorspronkelijke nut van dit filter niet meer van toepassing op de hedendaagse camera's. Het filter wordt nu vooral gebruikt ter bescherming van de lens. Immers, een krasje op een filter van een paar tientjes is minder erg dan op een lens van een paar honderd euro.

Polarisatiefilter

Een polarisatiefilter controleert de hoeveelheid gepolariseerd licht dat wordt doorgelaten met het volgende effect:

Het effect van een polarisatiefilter is direct door de zoeker zichtbaar. Een nadeel van het filter is dat het de lichtopbrengst verminderd. Bij het gebruik van een polarisatiefilter zal je dus een langere sluitertijd, groter diafragma of een hogere iso moeten gebruiken om de verminderde lichtopbrengst te compenseren.

Grijsfilter

Een grijsfilter of ND-filter (Neutral Density) vermindert de lichtintensiteit. Afhankelijk van de kwaliteit van het filter heeft het geen effect op de kleurweergave. Een grijsfilter maakt het mogelijk om bij veel omgevingslicht toch een lange sluitertijd te gebruiken waardoor je bijvoorbeeld op klaarlichte dag een mooi sluiereffect bij een waterval kan creëren. Een grijsverloopfilter is aan een kant grijs en loopt langzaam of naar helder. Dit filter kan gebruikt worden om alleen de lucht donkerder te maken waardoor het contrast kleiner wordt.

Creatieve filters

Er zijn veel filters op de markt waarmee een creatief effect aan de foto kan worden gegeven. Veel van deze effecten zijn ook met fotobewerkingsprogramma's te realiseren maar door filters te gebruiken is het resultaat direct zichtbaar en kan veel tijd bespaard worden. Voorbeelden van creatieve filters zijn:

logo for fotografietips

© fotografietips.nl