IsoNaast diafragma en sluitertijd is iso-waarde een regelaar voor de belichting van de foto. De iso-waarde bepaalt de lichtgevoeligheid van de beeldsensor. Een lage iso-waarde (bijvoorbeeld 100) betekent een weinig lichtgevoelige sensor en vraagt om een langere sluitertijd of een kleiner diafragma-getal, een hoge iso-waarde (bijvoorbeeld 6400) vraagt om een kortere sluitertijd of een groter diafragma-getal. Veel camera's bieden de mogelijkheid om de camera zelf de geschikte iso-waarde te laten bepalen of om deze handmatig in te stellen. 

Write comment (2 Comments)

macrofotografie

Veel compact camera's beschikken over een macrostand. Voor spiegelreflexcamera's bestaat een groot assortiment macrolenzen of tussenringen. De meeste macrolenzen kunnen een vergroting van 1:1 aan: het onderwerp wordt op ware grootte op de sensor geprojecteerd, perfect voor het fotograferen van insecten of kleine bloemen. Een goede brandpuntafstand voor macrofotografie ligt tussen de 60 en 150 mm. Hoe groter de brandpuntafstand, des te verder je van het onderwerp verwijderd kunt blijven om toch een mooie close-up opname te maken. Een goedkopere oplossing dan het aanschaffen van een macrolens is een tussenring of een omkeerring. Een tussenring wordt tussen de camerabody en het objectief geplaatst, waardoor onderwerpen veel dichterbij kunnen worden gehaald. Middels een omkeerring kan het objectief omgekeerd op de body bevestigd worden. Voor extreme close-up foto's kan je zowel een tussenring als een macro-objectief gebruiken!

Write comment (0 Comments)

Sluitertijd

Sluitertijd is de tijd waarin een film of chip wordt blootgesteld aan licht. De sluitertijd is vaak op de camera in te stellen (handmatig of automatisch). Net zoals het diafragma is ook de belichting instelbaar in stops waarbij elke stop tweemaal zoveel licht doorlaat. De meeste camera's hebben een vaste reeks sluitertijden: 8, 4, 2, 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000 en in enkele gevallen 1/2000 seconde. Is de sluitertijd te lang dan zal de foto overbelicht raken, is de tijd te kort dan is de foto onderbelicht. Zoals in de eerdere onderwerpen is aangegeven, wordt de correcte sluitertijd mede bepaald door het diafragma: bij een kleiner diafragma hoort een langere sluitertijd.

Write comment (0 Comments)

Filters

Hoewel het nut van filters door de opkomst van digitale fotografie voor een deel teniet is gedaan blijft het gebruik van filters in de fotografie heel belangrijk. Hier zijn de belangrijkste soorten filters kort beschreven, een deel zal in andere artikelen uitgebreider worden beschreven. 

Write comment (0 Comments)

Lichtmeting

Belichting kan op twee manieren worden uitgevoerd: "opvallend lichtmeting" en "gereflecteerd lichtmeting". Bij de eerste manier wordt het licht dat op het onderwerp valt gemeten, bij de tweede manier wordt het licht dat door het onderwerp wordt gereflecteerd gemeten. Opvallend lichtmeting kan niet via de lichtmeter van de camera maar moet met een opvallend lichtmeter met een diffusor gebeuren. Lichtmeting gebeurd ter hoogte van het onderwerp, richting de camera. Deze methode is niet geschikt bij tegenlichtsituaties. Gereflecteerd lichtmeting gebeurd vaak met behulp van de lichtingmeting van de camera, gericht op het onderwerp. 

Write comment (0 Comments)

Belichting

Heel simpel voorgesteld, is een camera een afgesloten doos met een gat. In deze doos bevindt zich een film of elektronische sensor. Zolang het gat gesloten is, kan er geen licht bij de film of sensor komen. Komt er te veel licht binnen dan raakt de foto overbelicht, komt er te weinig licht binnen dan raakt de foto onderbelicht. De camera zal er daarom voor zorgen (of de camera biedt jou de mogelijkheid) om het gat precies lang genoeg te openen en op tijd te sluiten.

Write comment (0 Comments)

Panorama fotografie

Veel onderwerpen lenen zich perfect panorama foto's. Een panorama kan in een oogopslag een beeld geven wat het menselijk oog in werkelijk niet zou kunnen waarnemen. Panoramafotografie vraagt meer van de fotograaf dan alleen kennis van de camera, meerdere foto's moeten namelijk met behulp van software aan elkaar geplakt worden. Hiervoor is inmiddels veel software, waaronder veel prima, gratis software beschikbaar. Naast de software heb je alleen nog maar een camera, een objectief en een statief nodig. 

Write comment (0 Comments)

Compositie

Bij compositie zijn een aantal basisregels van belang: eenvoud, regel-van-drieën, lijnen en vormen en kadering. Deze regels heb je al ontzettend veel in de praktijk gezien maar misschien heb je er nooit bij stilgestaan. Let, na het lezen van deze tips, maar eens op reclamefoto's in een tijdschrift of op billboards. Door het hanteren van deze regels zullen je foto's in één klap veranderen van aardige kiekjes in aantrekkelijke foto's. Zodra je meer ervaring met fotograferen hebt opgedaan zal je deze regels automatisch toepassen of er juist opzettelijk van afwijken. Voor het zover is zal je eerst veel moeten oefenen.

Write comment (0 Comments)

Diafragma

Zoals in het onderwerp belichting al is aangegeven, is diafragma niets meer of minder dan een gaatje dat groter of kleiner gemaakt kan worden. In oudere objectieven is mooi te zien hoe 'lamellen' over elkaar schuiven en daarmee het gaatje vergroten of verkleinen. Bij de grootte van het gaatje hoort een diafragma-getal.  Hoe kleiner het getal, hoe groter het gaatje. Een diafragma-reeks ziet er als volgt uit: 1.4 - 2.0 - 2.8 - 4 - 5.6 - 8 - 11 - 16 - 22 - 32. Niet ieder objectief kan deze complete reeks aan en er zijn tussenwaarden (bijvoorbeeld 1.8 of 3.5) mogelijk. Als je deze reeks aanhoudt, dan zal de hoeveelheid licht bij iedere stap halveren of verdubbelen. Bij een diafragma van 2.8 is de hoeveelheid licht tweemaal zo groot als bij een diafragma van 4.

Write comment (0 Comments)

HDR fotografie

HDR fotografie staat voor High Dynamic Range. Een HDR foto bestaat uit meerdere foto's gecombineerd tot één foto. Hiermee is een groter contrast mogelijk dan met één foto mogelijk is. HDR fotografie wordt vaak gebruikt in situaties met een hoog dynamisch bereik, wanneer het contrastverschil te groot is voor een camera om goed vast te kunnen leggen. Maak je bijvoorbeeld een foto van een weiland met een heldere lucht, dan is vaak de lucht uitgebeten of de voorgrond onvoldoende belicht. Om dit probleem op te lossen kun je kiezen voor een zogenaamd verloopfilter of voor HDR fotografie.

Write comment (0 Comments)