
HDR staat voor High Dynamic Range. Een HDR foto bestaat uit meerdere foto's gecombineerd tot één foto. Hiermee is een groter contrast mogelijk dan met één foto mogelijk is. HDR fotografie wordt vaak gebruikt in situaties met een hoog dynamisch bereik, wanneer het contrastverschil te groot is voor een camera om goed vast te kunnen leggen. Maak je bijvoorbeeld een foto van een weiland met een heldere lucht, dan is vaak de lucht uitgebeten of de voorgrond onvoldoende belicht. Om dit probleem op te lossen kun je kiezen voor een zogenaamd verloopfilter of voor HDR fotografie.
Sluitertijden
Meestal bestaat een HDR foto uit drie foto's van hetzelfde onderwerp met hetzelfde diafragma maar met verschillende sluitertijden:
- één foto 1 of 2 stops overbelicht, deze foto zal grotendeels overbelicht zijn maar bepaalde donkere vlakken in het beeld zullen correct belicht zijn;
- één foto correct belicht;
- één foto 1 of 2 stops onderbelicht, deze foto zal grotendeels te donker zijn maar lichte vlakken die bij de correct belichte foto uitgebeten zijn, zullen op deze foto correct belicht zijn.
Afhankelijk van de situatie kan je hier uiteraard van afwijken. Met behulp van software worden deze foto's gecombineerd waarbij delen van de foto die normaal over- of onderbelicht zouden zijn, correct belicht zijn. Zowel schaduw als lichte onderwerpen krijgen meer detail.
Bracketing
Om trillingen te voorkomen maak je voor een goede HDR foto gebruik van een statief en een draadontspanner of afstandbediening om te voorkomen dat het beeld verschuift. De meeste camera's hebben een bracketing functie, meestal weergegeven met de functie 'BKT'. Deze functie zorgt ervoor dat je meerdere foto's kunt maken met verschillende sluitertijden. De foto hiernaast geeft de bracketing functie van een digitale Nikon camera weer. In dit voorbeeld zullen 7 foto's gemaakt worden met een 0.7 stops verschil in belichting: 1 foto met de juiste belichting, 3 foto's onderbelicht en 3 foto's overbelicht. Heeft de camera geen bracketing functie, zet de camera dan op de manuele stand of de sluitertijdvoorkeur.


HDR software
De verschillende foto's worden ten slotte met behulp van software gecombineerd tot 1 foto. Hiervoor zijn tal van programma's te vinden.
- Photomatix is bewerkingssoftware specifiek voor HDR fotografie. Het heeft heel veel opties en is eenvoudig in gebruik. De software kost eenmalig $99 en kan gratis geprobeerd worden. De site bevat bovendien uitstekende voorbeelden en een handleiding.
- EasyHDR is software waarmee meerdere foto's tot HDR foto gemerged kunnen worden of waarmee HDR effect aan een enkele foto gegeven kan worden. Het kost €29 en kan gratis geprobeerd worden.
- Zowel Adobe Photoshop als Lightroom hebben uitgebreide Photomerge functies voor HDR fotografie. Selecteer de foto's en ga in het menu naar Bestand > Automatisch > Samenvoegen tot HDR Pro.
De foto hiernaast is het resultaat van drie verschillend belichte foto's van een bergdorpje in Italie. De felle zon stond op het moment dat de foto werd genomen net buiten beeld in de linkerbovenhoek. De lucht zou volledig uitgebeten zijn of het dorp onderbelicht bij een enkele opname. Door meerdere foto's samen te voegen heeft zowel de lucht als het dorp nog kleur.

RAW
Schiet de foto's in RAW-formaat. Dit biedt veel meer mogelijkheden voor het corrigeren van de witbalans in de nabewerking.
Diafragma en ISO
Gebruik voor alle foto's hetzelfde diafragma en dezelfde ISO-waarde. Varieer alleen de sluitertijd.
Beweging
Let op dat er niet te veel bewegende objecten in het beeld zijn. Dit levert bewegingsonscherpte of "ghosting" op. Met bewerkingssoftware is dit te minimaliseren of zelfs helemaal te herstellen maar het kan veel tijd kosten.