Witbalans

Witbalans is een functie in digitale camera's waarmee de kleurtemperatuur van het licht dat op een scène valt, kan worden aangepast om de juiste kleuren weer te geven. Het is een belangrijke functie omdat verschillende soorten lichtbronnen, zoals zonlicht, fluorescerend licht, gloeilampen en LED-verlichting, verschillende kleurtemperaturen hebben die de kleuren van een scène kunnen beïnvloeden.

De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K) en geeft de kleur van het licht aan. Lagere kleurtemperaturen, zoals 2000K, geven warm oranje licht aan, terwijl hogere kleurtemperaturen, zoals 7000K, een koel blauw licht weergeven. Als de witbalans niet correct is ingesteld, kan dit resulteren in afbeeldingen die te warm of te koel van kleur zijn, met een onnatuurlijke uitstraling.

Witbalansinstellingen

Om dit te corrigeren, heeft de camera verschillende witbalansinstellingen. Door de juiste witbalansinstelling te kiezen, past de camera de kleurtemperatuur van de afbeelding aan om de juiste kleuren te reproduceren die overeenkomen met de werkelijke kleuren van de scène. Dit zijn de meest voorkomende witbalansinstellingen:

Onderstaande foto's tonen het verschil tussen instelling Schaduw (rechts) en Daglicht (links). Bij de instelling Schaduw heeft Adobe Lightroom meer warmte aan de foto toegevoegd. De automatische instelling van de camera heeft zelf de instelling Daglicht gekozen.

Foto van een fontein met tweeverschilllende instellingen

Sommige camera's bieden ook een aangepaste witbalansinstelling, waarbij de gebruiker een witreferentie kan maken door een wit object in de scène te selecteren. Dit is vooral handig bij het fotograferen van producten of portretten in een studio-omgeving waar het licht constant is en de witbalans nauwkeurig moet zijn.

Het is belangrijk op te merken dat witbalans alleen van invloed is op de kleuren in de afbeelding en geen invloed heeft op de belichting. Om een goed belichte afbeelding te krijgen, moet de belichtingsinstelling van de camera ook correct zijn ingesteld.

Kleurkaart

Een kleurkaart, ook wel een grijswaardenkaart genoemd, kan worden gebruikt als een referentie voor de juiste witbalans. Een kleurkaart is een kaart met een aantal vakjes in verschillende kleuren, waaronder een grijsvak. Het grijsvak wordt gebruikt als een referentiepunt voor de witbalansinstellingen van de camera.

Om een kleurkaart te gebruiken voor witbalans, plaats je de kaart in dezelfde scène als je onderwerp en fotografeer je deze met de camera. Zorg ervoor dat de kleurkaart goed verlicht is en dat deze zich op dezelfde afstand van de camera bevindt als het onderwerp.

Vervolgens kun je de afbeelding van de kleurkaart importeren in een beeldbewerkingsprogramma dat de witbalansinstellingen ondersteunt, zoals Adobe Lightroom of Photoshop. Gebruik de pipettool om het grijsvak op de kleurkaart te selecteren en pas de witbalansinstellingen aan totdat het grijsvak er neutraal grijs uitziet. De andere kleuren in de afbeelding zullen nu ook beter overeenkomen met hun werkelijke kleuren.

Het gebruik van een kleurkaart is vooral handig bij situaties waarin de automatische witbalans niet de juiste resultaten oplevert, zoals bijvoorbeeld bij het fotograferen onder kunstlicht of bij schemering en zonsondergang. Met behulp van een kleurkaart kun je de kleurtemperatuur van het licht in de scène beter corrigeren en ervoor zorgen dat de kleuren in je foto er natuurlijk uitzien.

RAW

Fotografeer in RAW-indeling, omdat dit je meer flexibiliteit geeft bij het aanpassen van de witbalansinstellingen tijdens het bewerkingsproces.

Als je geen tijd hebt om de witbalansinstellingen aan te passen, kies dan de automatische witbalansinstelling en pas de witbalans aan tijdens het bewerkingsproces.

Kleurkaart

Als je geen kleurkaart hebt, gebruik dan een wit oppervlak of een stuk wit papier als referentiepunt om de witbalansinstellingen te kalibreren.

Oefening

Fotografeer hetzelfde onderwerp onder verschillende soorten lichtbronnen, zoals daglicht en kunstlicht, en pas de witbalansinstellingen aan om de kleuren in de foto er natuurlijker uit te laten zien.

Oefening

Gebruik een kleurkaart of een grijsvak om de witbalans te kalibreren. Maak een foto van de kleurkaart of het grijsvak en gebruik de pipettool in een beeldbewerkingsprogramma om de witbalans in te stellen op basis van de referentiekleur. Bekijk de resultaten en vergelijk ze met de oorspronkelijke foto om het verschil te zien.

Oefening

Maak foto's van een zonsondergang of zonsopgang en experimenteer met de verschillende witbalansinstellingen om de warmte en kleuren van de lucht en wolken zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen.

logo for fotografietips

© fotografietips.nl